Yağ Enjeksiyonu
Yağ enjeksiyonu, vücudun yağ dokusu bakımından zengin bir bölgesinden alınan yağların; estetik temelli sorunların giderilmesi amacıyla vücudun farklı bir bölgesine transfer edilmesidir. Yağın ameliyatta geçirildiği mekanik ayrıştırma tekniğine göre microfat ya da nanofat haline getirilerek hacim sağlama ve/veya saf kök hücre etkisiyle yenileyici rejuvenatif amaçlarla kullanılabilir. Gün içerisinde fazladan tüketilen besinler yağ dokusu olarak vücutta depolanırlar. Yağ dokuları, cildin altında hacim desteği oluşturur, bulundukları bölgeye boyut kazandırır ve dış tehditlere karşı bir bariyer görevi görürler. Özellikle yüz cildinin altında yer alan yağ dokusu, cildin sağlıklı ve genç görünümünü koruyabilmesi için son derece önemlidir.
Cilt altında yer alan yağ dokuları, bazen ciddi kilo kayıpları bazen ise ilerleyen yaş gibi etmenler nedeniyle eriyebilirler. Buna bağlı olarak da cilt hacim desteğini kaybeder, sarkar ve üzerinde kırışıklıklar meydana gelir. Bu sorunların giderilebilmesi için cilt altında yeniden yeterli miktarda hacim desteği oluşturulması gerekir. Bu da hyalüronik asit gibi dolgu malzemeleri ile veya bireyin kendi vücudundan alınan yağ dokuları ile yapılabilir. Bahsi geçen hacim desteğinin, bireyin kendi yağ dokuları ile yapılmasına olanak sağlayan uygulama yağ enjeksiyonu veya yağ transferi ismiyle bilinir ve kalıcıdır. Yazımızın devamında ‘’Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır?’’, ‘’Yağ enjeksiyonu hangi bölgelere yapılabilir?’’, ‘’Yağ enjeksiyonu için hangi bölgelerden yağ alınır?’’ ve ‘’Yağ enjeksiyonu sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Yağ enjeksiyonu hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Yağ Enjeksiyonu Nedir?
Yağ enjeksiyonu, cilt altında yeterli miktarda hacim desteği olmadığı için meydana gelen estetik sorunların giderilmesi amacıyla yapılan, bireyin kendi vücudundan alınan yağ dokuları ile gerçekleştirilen uygulamadır. Yağ enjeksiyonu için gerekli olan yağ dokusu bireyin yağ dokusu bakımından zengin bir vücut bölgesinden alınabilir. Bu bölgeler arasında karın, basen ve kalça gibi bölgeler yer alır. Yağ dokuları bahsi geçen bölgelerden bir mini-liposuction işlemi ile alınır. Alınan yağ dokuları daha sonra birtakım işlemlerden geçirilir ve hedef bölgelere enjeksiyon yolu ile transfer edilir. İçerdiği zengin kök hücre potansiyelinden dolayı yüzde yenileyici ve canlı bir görüntü oluşturur.
Yağ Enjeksiyonu Neden Yapılır?
Cilt altında yer alan yağ ve kas dokusu gibi yumuşak dokular cildin genç ve sıkı görünümünü korumasına yardımcı olurlar. İlerleyen yaşa, kilo değişimlerine ve çeşitli çevresel etmenlere bağlı olarak bu dokuların hacminde önemli bir kayıp meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da cilt yüzeyinde çökmeler, derin kırışıklıklar ve çizgiler ortaya çıkar. Yağ enjeksiyonu bu gibi sorunların ortadan kaldırılması amacıyla yapılır.
Yağ Enjeksiyonu Kimlere Önerilir?
Yağ enjeksiyonu görece konforlu ve basit bir uygulama prosedürüne sahiptir. Bu yüzden reşit olan her bireye (elbette işlem için uygunlukları gözden geçirildikten sonra) yağ enjeksiyonu yapılabilmektedir.
Yağ Enjeksiyonu Hangi Bölgelere Yapılır?
Yağ enjeksiyonu sırasında, karın, basenler ve kalça gibi bölgelerden yağ dokuları alınır. Bu yağ dokuları şu gibi bölgelere transfer edilebilir:
- Elmacık kemiği çevresi.
- Nazolabial bölge, yani burun kenarları.
- Alın bölgesi.
- Şakaklar.
- Alt çene bölgesi.
- Burun.
- Dudaklar.
- Eller.
Yağ enjeksiyonu, hacim kaybı nedeniyle cilt çökmelerinin görüldüğü tüm vücut bölgelerine uygulanabilmektedir.
Yağ Enjeksiyonunun Avantajları Nelerdir?
Yağ enjeksiyonunun avantajları arasında şunlar yer almaktadır:
- Kalıcılık süresi, hyalüronik asit ile yapılan dolgu uygulamalar gibi geçici değil kalıcıdır.
- Bireyin kendi yağ dokuları ile yapıldığı için herhangi bir alerjik reaksiyon gözlenmez.
- Yağ dokuları kök hücreler bakımından zengindir, bu da bölgedeki dokular için yenileyici bir potansiyel oluşturur.
- Operasyon sonrası iyileşme süreci oldukça hızlıdır.
Yağ enjeksiyonunun avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Yağ Enjeksiyonu Ne Kadar Sürer?
Yağ enjeksiyonu tek başına genellikle 30 ila 45 dakika kadar sürmektedir fakat sıklıkla farklı yüz işlemleri ile kombine edilmektedir. Doktorunuz size özel bir yağ enjeksiyonu planlaması hazırladıktan sonra uygulamanın süresi hakkında sizi bilgilendirecektir.
Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Yağ enjeksiyonu genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Uygulama sırasında ilk olarak mini liposuction işlemi ile basen veya kalça gibi bir bölgeden ihtiyaç duyulan miktarda yağ dokusu alınır. Alınan yağ dokuları, liposuction ile alınan diğer dokulardan santrifüj gibi çeşitli mekanik ayrıştırma teknikleriyle ayrılır ve temizlenir. Yapılan ayrıştırma tekniğine göre microfat ya da nanofat haline getirilerek hacim kazandırma ya da saf kök hücre bazlı yenileyici etkisinden faydalanmak amacı ile kullanılabilir. Ayrıştırma sonrası ise basit enjeksiyon işlemleri ile hedef bölgelere transfer edilir.
Yağ Enjeksiyonu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Yağ enjeksiyonu yaptıran bireyler genellikle aynı gün evlerine dönerler. Birkaç gün içerisinde kademeli olarak günlük yaşamlarına dönebilirler. Uygulama sonrasında hedef bölgelerde bir miktar ödem oluşabilir. Bu ödem zaman içerisinde tamamen dağılacak ve ilgili bölge nihai görünümüne kavuşacaktır.
Yağ Enjeksiyonu Fiyatları
Yağ enjeksiyonu fiyatları, operasyonun detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.