Diş Sıkma Enjeksiyonları
Diş sıkma enjeksiyonları, istemsiz bir şekilde meydana gelen diş sıkma ve gıcırdatma problemini ortadan kaldırmak, diş sıkma nedeniyle çenede meydana gelen genişlemeyi gidermek amacıyla yapılan uygulamadır. Vücudumuzdaki diğer dokuların aksine kaslar, kullanıldıkları sürece gelişir ve büyürler. Bu çoğu zaman bireyin değişen yaşam şartlarına uyum sağlamasına yardımcı olan, önemli bir adaptasyon becerisidir. Bununla birlikte bazı kaslar aşırı stres ve benzeri etmenler nedeniyle bireyin istemi dışında, yoğun bir şekilde çalışabilir. Çene kası veya masseter kası olarak bilinen kas da bunlardan biridir.
Çene kasının istemsiz bir şekilde, yoğun olarak çalışması diş sıkma, diş gıcırdatma ve çene eklemi ağrılarına neden olabilir. Diş sıkma sorunu ise bireyin baş ağrıları deneyimlemesine, uyku sorunları yaşamasına ve dişlerinin zarar görmesine neden olabilir. Buna ek olarak, aktif bir şekilde çalışan çene kası gelişim gösterir, büyür ve çene görünümünü olumsuz etkiler. Diş sıkma enjeksiyonları veya masseter enjeksiyonları olarak bilinen uygulama sayesinde hem diş sıkma sorunu hem de bu soruna bağlı gelişen ikincil problemler ortadan kaldırılabilir. Yazımızın devamında ‘’Diş sıkma enjeksiyonları nasıl yapılır?’’, ‘’Diş sıkma enjeksiyonları ne kadar sürer?’’, ‘’Diş sıkma enjeksiyonları sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ ve ‘’Diş sıkma enjeksiyonları zararlı mıdır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Londra diş sıkma enjeksiyonları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Diş Sıkma Enjeksiyonları Nedir?
Diş sıkma enjeksiyonları, botulinum toksin adı verilen özel bir protein sayesinde, masseter isimli çene kasının aktivitesini azaltmak ve diş sıkma sorununu gidermek için yapılan uygulamadır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi, aşırı stres ve benzeri etmenler nedeniyle meydana gelebilir. Bu sorun hem diş sağlığı hem de yüz görünümü için zararlıdır. Neyse ki günümüzde diş sıkma sorununu ve bu soruna bağlı gelişen ikincil problemleri diş sıkma enjeksiyonları (masseter enjeksiyonları) ile ortadan kaldırmak mümkündür.
Doç. Dr. Arda Küçükgüven’in tıp literatürüne girmiş ve en prestijli plastik cerrahi dergilerinde yayınlanan diş sıkmaya yönelik ileri seviye enjeksiyon uygulama teknikleri mevcuttur.
Diş Sıkma Enjeksiyonları Neden Yapılır?
Diş sıkma enjeksiyonları şu gibi amaçlarla yapılabilir:
- Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorununu gidermek.
- Diş sıkmaya bağlı gelişebilecek diş ve çene eklemi hasarlarını önlemek.
- Masseter kasında meydana gelen aşırı büyümeyi ortadan kaldırmak, çeneye yüz ile uyumlu bir görünüm kazandırmak.
- Diş sıkma sorunu nedeniyle gelişen uyku problemlerini ortadan kaldırmak.
Diş sıkma enjeksiyonları bu gibi amaçlarla yapılabilir.
Diş Sıkma Neden Olur?
Diş sıkma sorunu genellikle psikolojik sorunlar veya zorluklar nedeniyle gelişir. Diş sıkma sorununun nedenleri arasında anksiyete, aşırı stres, aşırı öfke ve gerginlik yer almaktadır.
Diş Sıkmanın Zararları Nelerdir?
Diş sıkmanın zararları arasında şunlar bulunur:
- Dişlerin düzenli olarak sıkılması ve gıcırdatılması, dişlerin sürtünme nedeniyle zarar görmesine neden olur. Bu zarara bağlı olarak dişler daha kolay bir şekilde çürüyebilir.
- Diş sıkma sorunu masseter kasındaki aşırı kasılma durumu nedeniyle gelişir. Bu kasın aşırı kasılması, kasın büyümesi ve alt yüz bölgesinde kaba bir çene görünümü meydana gelmesi ile sonuçlanır.
- Diş sıkma sorunu hem bireyin kendisinin hem de partnerinin/yakınlarının uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Diş sıkmanın zararları bu şekilde sıralanabilir.
Diş Sıkma Enjeksiyonları Kalıcı Mı?
Diş sıkma enjeksiyonları ile elde edilen kazanımlar, diğer enjeksiyon uygulamalarında olduğu gibi kalıcı değildir. Uygulamanın etkileri genellikle 4 ila 6 ay içerisinde kaybolur. Eğer bireyin diş sıkma sorunu devam ediyorsa birey istediği zaman diş sıkma enjeksiyonlarınu tekrarlayabilir. Böylece diş sıkma sorununun tekrarlaması önlenebilir.
Diş Sıkma Enjeksiyonları Ne Kadar Sürer?
Diş sıkma enjeksiyonları, diğer enjeksiyon uygulamaları gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Uygulama 10 dakika içerisinde son bulur ve hasta evine dönebilir.
Diş Sıkma Enjeksiyonları Nasıl Yapılır?
Diş sıkma enjeksiyonları iki temel aşama dahilinde gerçekleştirilmektedir. Bu aşamalardan ilkinde çene bölgesi temizlenir ve bu bölgeye topikal anestezi kremi sürülür. Topikal anestezi kreminin etkisi başladıktan sonra ise ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşamada enjeksiyon sıvısı (botulinum toksin isimli sıvı) ince uçlu özel bir enjektör yardımı ile hedef bölgeye enjekte edilir. Böylece diş sıkma enjeksiyonları tamamlanmış olur.
Diş sıkma enjeksiyonları yaptıran hastalar, uygulamadan hemen sonra günlük yaşamlarına devam edebilirler. Bununla birlikte bir süre çene bölgesine dokunmamaları, bölgeyi sıkıştırmamaları ve bölgeye masaj yapmamaları tavsiye edilir.
Diş Sıkma Enjeksiyonları Fiyatları
Diş sıkma enjeksiyonları fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.