Dudak Dolgusu
Dudak dolgusu, dudaklardaki uyumsuzlukları gidermek, dudaklara hacim kazandırmak ve dudakların belirgin bir görünüm edinmesine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen uygulamadır. Dudaklar hem kadınlar hem de erkekler için yüz çekiciliğinin önemli bir parçasıdır. Dudaklarda meydana gelen incelmeler, kırışıklıklar ve çizgiler; bireyin olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olabilir.
İnce dudaklar ve dudaklar ile alakalı benzer estetik temelli problemler genetik etmenler nedeniyle erken yaşlarda edinilebilir. Ancak bu sorunlar çoğu zaman ilerleyen yaşa bağlı doku yıpranması, güneş ışığı maruziyeti gibi çevresel etmenler, dudak ısırma gibi zararlı alışkanlıklar ve benzeri etmenler sonucu ortaya çıkar. Günümüzde bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen kozmetik uygulamalar mevcuttur. Dudak dolgusu da bu uygulamalar arasında yer almaktadır. Dudak dolgusu sayesinde dudaklardaki incelmeyi ortadan kaldırmak ve dudakları şekillendirmek mümkün olmaktadır. Üstelik dudak dolgusu tekrarlanması mümkün ve komplikasyonları son derece az olan bir uygulamadır. Yazımızın devamında ‘’Dudak dolgusu nasıl yapılır?’’, ‘’Dudak dolgusu sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’, ‘’Dudak dolgusu ne kadar sürer?’’ ve ‘’Dudak dolgusu kimlere önerilir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Dudak dolgusu hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Dudak Dolgusu Nedir?
Dudak dolgusu, hyalüronik asit isimli dolgu malzemesi sayesinde dudaklara hacim kazandırmak ve dudakları belirginleştirmek amacıyla yapılan uygulamadır. Dudak dolgusu ameliyatsız bir şekilde yapılır. Bu yüzden de iyileşme süreci bulunmamaktadır. Hastalar hızlı bir şekilde, yalnızca birkaç önemli noktaya dikkat edilmesi kaydıyla günlük yaşamlarına geri dönebilirler. Bu gibi avantajları nedeniyle dudak dolgusu, tüm dolgu uygulamaları arasında en çok tercih edilenlerden biridir.
Dudak Dolgusu Neden Yapılır?
Dudak dolgusu şu gibi amaçlar ile yapılabilmektedir:
- Dudaklardaki şekil bozukluklarını gidermek ve dudakları şekillendirmek.
- Dudakları yüz ile uyumlu ve doğal bir görünüme sahip olacakları şekilde büyütmek. Dudaklara belirgin ve çekici bir görünüm kazandırmak.
- Dudaklar arasındaki uyumu güçlendirmek.
- Dudaklar üzerinde, hacim kaybı ve yaşlanma nedeniyle gelişmiş olan çizgileri gidermek, genç ve canlı bir dudak görünümü meydana getirmek.
Dudak dolgusu bu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilmektedir.
Dudak Dolgusu Kimlere Önerilir?
Dudak dolgusu, dudaklarındaki incelmeden rahatsız olan ve daha çekici bir dudak görünümüne sahip olmak isteyen bireylere tavsiye edilir. Bununla birlikte dudak dolgusu yaptırmak isteyen bireylerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Reşit olmayan bireylere dudak dolgusu yapılmaz.
Dudak Dolgusu Zararlı Mı?
Dudak dolgusu genel olarak zararlı bir uygulama değildir. Elbette bu uygulamaya bağlı olarak, tüm dolgu işlemlerinde olduğu gibi hafif kızarıklıklar ve şişlikler görülebilir. Ancak bunlar geçici şikayetlerdir.
Bununla birlikte dudak dolgusunun alanında uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir. Merdiven altı olarak tabir edilen şartlarda yapılan dudak dolguları gerek uygulanma şartları gerekse de dolgu sırasında kullanılan malzemenin kalitesizliği gibi nedenlerden istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu uygulamalar sırasında dudak yapısı ciddi ve kalıcı bir şekilde zarar görebilir.
Dudak Dolgusu Kalıcı Mı?
Dudak dolgusu, hyalüronik asit ile yapılmaktadır. Hyalüronik asit, cildin yapısında doğal olarak bulunan bir madde olduğu için zaman içerisinde cilt tarafından kullanılır ve metabolizmaya karışır. Bu yüzden de dudak dolgusunun etkileri kalıcı değildir. Dudak dolgusunun kalıcılığı, bireyin cilt tipine göre 9 ay ile 12 arasında değişiklik gösterebilir.
Dudak Dolgusu Tekrarlanabilir Mi?
Dudak dolgusu, diğer pek çok dolgu uygulaması gibi belli aralıklarla tekrarlanabilir. Bu uygulama genellikle 9 ila 12 ayda bir tekrarlanır. Dudak dolgusunun kaç defa tekrarlanacağına yönelik bir sınırlandırma bulunmaz.
Dudak Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Dudak dolgusu, tüm dolgu uygulamaları gibi planlama aşaması, uygulama aşamasından daha uzun süren bir uygulamadır. Dudak dolgusu kapsamında gerçekleştirilen tüm işlemler genellikle 10 dakika içerisinde tamamlanmış olur.
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?
Dudak dolgusu, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi hızlı bir şekilde uygulanır. Uygulamanın ilk aşamasında dudaklara topikal anestezi kremi sürülür. İkinci aşamasında ise dolgu sıvısı, ince bir iğne ya da kanül yardımı ile dudaklara enjekte edilir. Böylece işlem tamamlanmış olur.
Dudak Dolgusu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Dudak dolgusu sonrası hastanın günlük yaşamına dönmesi mümkündür. Bununla birlikte bir süre çok sıcak veya çok soğuk gıdalar tüketmemeli, dudaklarına dokunmamalı veya dudaklarını sert bir şekilde birbirlerine bastırmamalıdır.
Dudak Dolgusu Fiyatları
Dudak dolgusu fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.