Çene Dolgusu (Jawline Dolgusu)
Çene dolgusu, çene hattındaki şekil bozukluklarının giderilmesi, çeneye yüz ile uyumlu bir görünüm kazandırılması ve çene hattının belirginleştirilmesi amacıyla yapılan dolgu uygulamasıdır. Çene hem kadınların hem de erkeklerin yüz karakteristikleri için son derece büyük bir öneme sahiptir. Yüze boyut kazandıran çene, ideal bir forma sahipse yüz güzelliğinin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Çeneyi bir çerçeveye, yüzü ise tabloya benzetmek mümkündür. Tablo ne kadar kusursuz olursa olsun, çerçeveyle alakalı sorunlar tablonun güzelliğini perdeleyebilir. İkisinin estetik zenginliğini, birbirlerinden ayrı olarak ele almak mümkün değildir.
Çeneyle alakalı estetik sorunlar genellikle genetik ve gelişimsel etmenler sonucu ortaya çıkar. Bununla birlikte fiziksel travmalar ve çevresel etmenler de bu sorunların ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Çene dolgusu sayesinde bu sorunları ameliyatsız bir şekilde ortadan kaldırmak, çeneye çekici bir form kazandırmak ve çeneyi belirginleştirmek mümkün olur. Üstelik bu ameliyatsız uygulama, ortognatik cerrahide olduğu gibi zorlu bir iyileşme süreci de barındırmamaktadır. Yazımızın devamında ‘’Çene dolgusu nasıl yapılır?’’, ‘’Çene dolgusu ne kadar sürer?’’, ‘’Çene dolgusu kaç ayda bir tekrarlanmalı?’’ ve ‘’Çene dolgusu neden yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Çene dolgusu hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Çene Dolgusu Nedir?
Çene dolgusu, çene hattının ameliyatsız bir şekilde şekillendirilmesi, çenenin belirginleştirilmesi ve yüzün alt bölgesine çekici bir görünüm kazandırılması amacıyla yapılan dolgu uygulamasıdır. Çene dolgusu sırasında, diğer dolgu uygulamalarında olduğu hyalüronik asit adı verilen dolgu maddesi kullanılır. Bu maddenin cilt altında oluşturduğu hacim sayesinde çeneye; bireyin talepleri ve cinsiyet karakteristiği gibi özelliklerle uyuşan bir görünüm kazandırılabilir. Çene dolgusu, çenedeki şekil bozukluklarının giderilmesi amacıyla, benzer amaçlarla gerçekleştirilen ameliyatlı uygulamalara alternatif olarak tercih edilebilmektedir.
Çene Dolgusu Neden Yapılır?
Çene dolgusu şu gibi amaçlarla yapılabilir:
- Çeneye bireyin cinsiyetiyle uyuşan bir şekil kazandırmak. Mesela erkeklerde daha keskin ve maskülen bir çene hattı, kadınlarda ise daha zarif, oval bir çene görünümü meydana getirilebilir.
- Çene hattını (Jawline) belirginleştirmek.
- Çene ucunu ilerletmek
- Çenedeki şekil bozukluklarını gidermek.
- Yüzün alt bölgesine çekici bir görünüm kazandırmak.
Çene dolgusu bu gibi amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilebilir.
Çene Dolgusu Kimlere Önerilir?
Çene dolgusu, kozmetik ve estetik temelli amaçlarla yapılan diğer uygulamalar gibi yalnızca reşit bireylere yapılabilir. Bu uygulamanın 18 yaşının altındaki bireylere yapılması uygun değildir. Çene dolgusu genellikle, daha belirgin bir çene görünümüne sahip olmak isteyen bireyler tarafından tercih edilmektedir.
Çene Dolgusu Kalıcı Mı?
Çene dolgusunun etkileri kalıcı değildir. Uygulama sırasında kullanılan dolgu malzemesi zaman içerisinde erir ve çene eski görünümüne döner. Uygulamanın ne kadar kalıcı olacağı hastanın cilt yapısına, yaşam tarzına ve benzer etmenlere göre değişebilir. Çene dolgusunun etkileri genellikle 9 ila 12 ay sonra azalarak kaybolur.
Çene Dolgusu Kaç Ayda Bir Tekrarlanmalı?
Çene dolgusunun etkilerinin, diğer dolgu uygulamalarında olduğu gibi zamanla kaybedileceğinden bahsetmiştik. Bununla birlikte, yine diğer dolgu uygulamalarında olduğu gibi isteyen bireyler çene dolgusunu belli aralıklarla tekrarlatabilir ve uygulama ile elde edilen kazanımları koruyabilirler. Bu uygulama, 9 ila 12 ayda bir tekrarlanabilir.
Çene Dolgusu Riskli Mi?
Çene dolgusu riskli bir uygulama değildir. Bununla birlikte uygulamanın uzman bir doktor tarafından, bireyin yüz karakteristiğine uygun bir şekilde planlanması ve ideal şartlar altında yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde çene görünümü ile alakalı hastanın hoşuna gitmeyecek problemler ortaya çıkabilir. Bu yüzden hastalara, ‘’merdiven altı’’ şartlarda gerçekleştirilen dolgu uygulamalarından uzak durmaları tavsiye edilmektedir.
Çene Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Çene dolgusu genellikle 10 ila 15 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Operasyonun hızlı bir şekilde tamamlanmasının nedeni, operasyon sırasında cerrahi işlemlere ve kapsamlı anestezi uygulamalarına başvurulmuyor olmasıdır.
Çene Dolgusu Nasıl Yapılır?
Çene dolgusu sırasında ilk olarak hastanın çene bölgesi temizlenir ve bölgeye ağrı kesici etkisi olan, topikal anestezi kremi sürülür. Daha sonra ise doktor, özel bir enjektör ile çene hattına hyalüronik asit enjekte eder. Böylece uygulama tamamlanmış olur.
Çene Dolgusu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Çene dolgusu sonrasında hasta evine dönebilir, günlük hayatına ve iş yaşamına devam edebilir. Uygulama sonrasında bir süre çene bölgesine çok sık dokunmaması ve bölgeye masaj yapmaması tavsiye edilir.
Çene Dolgusu Fiyatları
Çene dolgusu fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.