Ortognatik Cerrahi

    Ortognatik cerrahi, çene şeklindeki bozuklukları ortadan kaldırmak; bu bozukluklara bağlı gelişen estetik ve işlevsel sorunları gidermek amacıyla gerçekleştirilen ileri seviye kemik şekillendirme operasyonlarıdır ve ciddi bir maksillofasiyal cerrahi tecrübesi gerektirmektedir. Çene; ağız yapısı, diş düzeni ve yüzün estetik bütünlüğü için son derece önemlidir. Bununla birlikte çene kemiklerinde gerek çevresel gerekse de genetik etmenlere bağlı sorunlar görülebilir. Mesela gelişim sorunları, çenelere alınan fiziksel darbeler ve kazalar çene kemiklerinde şekil bozukluklarına yol açabilir. Bu gibi sorunlara bağlı olarak çenelerden biri, diğerinden daha ileride olabilir, yüzün geri kalanı ile uyumsuz bir görünüme sahip olabilir. Çene kemiklerinde şekil bozuklukları, diş düzenini ilgilendiren sorunlara, konuşma problemlerine ve kapanış bozukluklarına neden olabilmektedir. 

    Ortognatik cerrahi veya çene cerrahisi olarak bilinen operasyon sayesinde bu sorunların önemli bir kısmını ortadan kaldırmak mümkündür. Ortognatik cerrahi sonrası devam eden ortodonti tedavisi ile diş düzensizliği gibi ikincil problemleri de gidermek mümkün olur. Yazımızın devamında ‘’Ortognatik cerrahi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Ortognatik cerrahi nasıl yapılır?’’, ‘’Ortognatik cerrahi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Ortognatik cerrahi ve ortodonti arasındaki farklar nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ortognatik cerrahi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Ortognatik Cerrahi Nedir?

    Ortognatik cerrahi, çene ile alakalı şekil bozuklukların düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilen girişimsel operasyonlardır. Çenenin iskelet yapısını ilgilendiren yapısal bozukluklar hem yüz görünümünü olumsuz etkiler hem de horlamadan uyku apnesine kadar pek çok ikincil rahatsızlığa neden olabilir. Ortognatik cerrahi sayesinde bu rahatsızlıkların tamamı ortadan kaldırılarak, estetik bir çene görünümü meydana getirilebilir.

    Ortognatik Cerrahi Neden Yapılır?

    Genetik etmenler, çevresel faktörler ve gelişimsel sorunlar çene yapısında ciddi bozukluklara neden olabilir. Bu bozukluklar bazen ise fiziksel travmalar nedeniyle meydana gelirler. Ortognatik cerrahi çene kemiğinin yapısındaki bozuklukları düzenlemek, çeneye uygun bir pozisyon kazandırmak ve yüz ile uyumlu bir çene görünümü meydana getirmek amacıyla yapılır.

    Ortognatik Cerrahi Kimlere Önerilir?

    Ortognatik cerrahi, çenesinde kapanış problemleri bulunan, çene yapısı nedeniyle diş düzeninde ciddi bozulmalara sahip ve nefes yolu problemleri olan bireylere önerilir. Bu bireyler çene yapıları nedeniyle konuşma veya yemek yeme sırasında zorluklar deneyimleyebilir, çene yapıları nedeniyle özgüven sorunları deneyimleyebilirler. Bahsi geçen sorunlarla mücadele eden bireyler ortognatik cerrahiye başvurulabilirler.

    Ortognatik Cerrahi ve Ortodonti Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Ortognatik cerrahi, çenedeki yapısal sorunları gidermek amacıyla yapılır. Ortodonti tedavileri ise diş düzenini yeniden kurmak amacıyla gerçekleştirilirler. 

    Ortognatik Cerrahi Ağrılı Mı?

    Ortognatik cerrahi genel anestezi altında yapıldığı için hasta ameliyat boyunca ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz. Ameliyat sonrasında ortaya çıkabilecek minimal ağrı şikayeti için ise hastaya ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. 

    Ortognatik Cerrahi Ne Kadar Sürer?

    Ortognatik cerrahi 1 ila 3 saat kadar sürebilir. Operasyona çene ucu ilerletme (genioplasti) eklenmesi bazı durumlarda 4 saate kadar uzaması mümkündür. Doktorunuz operasyonun süresi ve benzeri detaylar hakkında sizi bilgilendirecektir.

    Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır?

    Ortognatik cerrahi operasyonu, genel anestezi altında yapılmaktadır. Operasyonun detayları, çenede var olan sorunun türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Mesela alt çenenin önde olduğu ve aşırı gelişmiş olduğu durumlarda çene kemiği kesilir ve alt çene geriye alınır. Alt çenenin normalden daha küçük olduğu veya görece geride olduğu durumlarda ise çene kemiği kesilerek öne alınır. Çene kemiği titanyum plak ve vidalar ile desteklenirken, boşluklara ise vücudun farklı bir bölgesinden alınan kemik dokusu transfer edilebilir.

    Ortognatik Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Ortognatik cerrahi sonrası hastalar, geçirdikleri ameliyatın detaylarına göre birkaç gün boyunca hastanede misafir edilirler. Bu misafirlik süreci boyunca hastaların genel sağlık durumları düzenli olarak kontrol edilir, ihtiyaçları karşılanır ve iyileşme sürecine ideal bir başlangıç yapmaları sağlanır. Ayrıca hem hastalar hem de yakınları, ameliyat sonrası iyileşme süreci ve bakım önerileri hakkında detaylı olarak bilgilendirilir.

    Ortognatik cerrahi sonrasında ağız hareketlerinin diş lastikleriyle bir süre kısıtlanması gerekir. Hatta ihtiyaç duyulmadığı sürece çeneler hareket ettirilmemeli, birbirlerinden ayrılmamalıdır. Bu süreçte hasta, dişlerin arasındaki boşluklardan sıvı gıdalar ile beslenebilir. İlaçlar da doktorun önerdiği şekillerde hastaya verilir. Ameliyat sonrasında çene bölgesinde şişlikler görülmesi normaldir, bunlar iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Zaman içerisinde ödem dağılacak ve çene nihai görünümüne kavuşacaktır. 

    Ortognatik Cerrahi Fiyatları

    Ortognatik cerrahi fiyatları, operasyonun detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button