Botoks

    Botoks, botulinum toksin isimli protein kullanılarak, kas aktivitesini kontrollü bir şekilde azaltmak, kırışıklıklar ve benzer yaşlanma belirtilerini gidermek amacıyla yapılan, özel bir uygulamadır. Cilt, altında yer alan yumuşak dokulardan direkt olarak etkilenir. Mesela cilt altındaki yağ dokusunun azalmasına bağlı olarak cilt çökmeleri ve benzer sorunlar meydana gelebilir. Cilt altındaki kas dokularının hareketlerine bağlı olarak ise cilt yüzeyinde kırışıklıklar oluşabilir. Yüzdeki kırışıklıklar ve çizgiler de çoğu zaman cilt altındaki kasların, yoğun mimik kullanımı gibi nedenlerden aşırı aktif bir şekilde çalışması sebebiyle meydana gelir. Botoks uygulaması sayesinde ilgili kas dokularının aktivitelerini kontrollü bir şekilde azaltmak ve bölgedeki cilt dokusuna yeniden yapılanma fırsatı sunmak mümkün olur. Böylece cilt yüzeyindeki kırışıklıklar ve çizgiler giderilebilir. Botoks uygulaması yalnızca var olan kırışıklıkları ortadan kaldırmak için değil, aynı zamanda gelecekte meydana gelebilecek kırışıklıkları önlemek için de yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Bununla birlikte botoksun farklı kullanım alanları da mevcuttur. Yazımızın devamında ‘’Botoksa kaç yaşında başlanılmalı?’’, ‘’Botoks kaç defa yaptırılabilir?’’, ‘’Botoks ne kadar sürer?’’ ve ‘’Botoks sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Botoks uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Botoks Nedir?

    Botoks, cilt yüzeyinde meydana gelen kırışıklıkları gidermek, ileride oluşabilecek kırışıklıkları önlemek ve pürüzsüz bir cilt görünümü meydana getirmek amacıyla yapılan uygulamadır. Günümüzde botoks uygulamaları aşırı terleme sorununu ortadan kaldırmak ve migrene bağlı gelişen baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmak amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca botoks uygulaması sayesinde diş sıkma sorunu ortadan kaldırılabilir, çene kasının aşırı aktif olması nedeniyle meydana gelen çene görünümü giderilebilir ve diş gıcırdatma nedeniyle gelişebilecek olan diş hasarları önlenebilir.

    Doç. Dr. Arda Küçükgüven’in tıp literatürüne girmiş ve en prestijli plastik cerrahi dergilerinde yayınlanan diş sıkmaya yönelik ileri seviye botoks uygulama teknikleri mevcuttur. 

    Botoks Neden Yapılır?

    Botoksun kullanım alanları ve uygulanma amaçları arasında şunlar yer almaktadır:

    • Cilt yüzeyindeki kırışıklıkları ortadan kaldırmak.
    • Cilt yüzeyinde yer alan kırışıklıkların derinleşmesini önlemek.
    • Yeni kırışıklıkların meydana gelmesini önlemek.
    • Aşırı terleme sorununu ve bu soruna bağlı deneyimlenen zorlukları ortadan kaldırmak.
    • Diş sıkma sorununu ortadan kaldırmak ve çeneye, yüz ile uyumlu bir görünüm kazandırmak.
    • Migren ataklarının sıklığını ve ataklar sırasında deneyimlenen ağrıları azaltmak.

    Botoks bahsi geçen amaçlar doğrultusunda vücudun çeşitli bölgelerine uygulanabilen bir işlemdir.

    Botoks Hangi Bölgelere Yapılır?

    Botoks şu gibi bölgelere uygulanabilir:

    • Alın ve kaş çevresine.
    • Yanaklara.
    • Göz kenarlarına.
    • Ağız kenarlarına.
    • Burun kenarlarına.
    • Burun ucuna.
    • Avuç içlerine, koltuk altına ve ayak tabanlarına.
    • Şakak bölgesine.
    • Çene bölgesine.

    Botoks farklı amaçlar doğrultusunda bu gibi bölgelere uygulanabilir.

    Botoksa Kaç Yaşında Başlanmalı?

    Botoksa başlanılması için özel olarak tavsiye edilen bir yaş aralığı bulunmamaktadır. Bununla birlikte botoksa erken yaşlarda başlandığında yüzde oluşabilecek kırışıklıkların önemli bir bölümü önlenebilmektedir. Botoks yaptırmak isteyen bireyler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır, daha erken yaşlardaki kişilere botoks yapılması tavsiye edilmez.

    Botoksun Riskleri Nelerdir?

    Botoks genel olarak riskli veya tehlikeli bir uygulama değildir. Bu uygulamaya bağlı olarak hafif şişlikler ve kızarıklıklar oluşabilir. Ancak bunlar geçici komplikasyonlardır.

    Bununla birlikte botoks, güvenli olmayan bir ortamda, düşük kaliteli bir botoks sıvısı ile, alanında uzman olmayan biri tarafından yapıldığı takdirde ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bu yüzden ‘’merdiven altı’’ olarak tabir edilen botoks uygulamalarından uzak durulmalı, botoks için mutlaka alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır.

    Botoks Kalıcı Mı?

    Botoks uygulaması sırasında kullanılan botulinum toksin isimli protein, zaman içerisinde vücut tarafından metabolize edilir. Bu yüzden de botoks ile elde edilen kazanımlar kalıcı olmaz. Botoksun kalıcılık süresi 4 ila 6 ay arasında değişiklik gösterebilir. Bu süre bireyin cilt tipine ve yaşam tarzına göre değişmektedir.

    Botoks Kaç Ayda Bir Tekrarlanmalı?

    Botoksun etkileri 4 ila 6 ay içerisinde kaybolur. Bu yüzden de botoksun kazanımlarını kaybetmek istemeyen bireyler 4 ila 6 aylık periyotlarla yeniden botoks yaptırabilirler. Botoksun tekrarlanma sayısına yönelik bir sınırlandırma bulunmaz.

    Botoks Ne Kadar Sürer?

    Botoks uygulaması, estetik ve kozmetik amacıyla gerçekleştirilen uygulamalar arasında en hızlı tamamlananlardan biridir. Uygulama çoğu zaman 15 dakika içerisinde tamamlanmış olur.

    Botoks Nasıl Yapılır?

    Botoks uygulamasının iki aşaması vardır. Bunlardan ilkinde botoks yapılacak olan bölge temizlenir ve bu bölgeye topikal anestezi kremi sürülür. İkinci aşamada ise ince uçlu özel bir enjektör ile hedef bölgeye botoks sıvısı enjekte edilir. Böylece uygulama tamamlanmış olur.

    Botoks Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    Botoks yaptıran bireyler, uygulamadan sonra muayenehaneden veya klinikten ayrılıp günlük yaşamlarına dönebilirler. Bir süre botoks yapılan bölgeye dokunmamaları ve bu bölgeye masaj yapmamaları tavsiye edilir. Etkisi birkaç gün içinde başlar ve 2 hafta içinde tam olarak oturur.

    Botoks Fiyatları

    Botoks fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button